Przedział ufności

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Krex
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 17 lis 2013, o 11:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy

Przedział ufności

Post autor: Krex »

Witam,

mam problem z następującym zadaniem:

Podczas badań w grupie 1269 studentów z wysp brytyjskich stwierdzono leworęczność u 632 studentów.
Wyznacz 99% przedział ufności dla frakcji p osób leworęcznych w populacji.

I szczerze powiem, że nie wiem jak się za to zabrać. Robiłem już tego typu zadania, gdzie podane było odchylenie standardowe, ilość prób i średnia i są na to wzory, więc sobie radziłem. Jak nie ma odchylenia standardowego to też jest wzór, z którym już niekoniecznie sobie radzę, bo nie bardzo wiem co do czego. Ale do sedna... W tym zadaniu nawet nie wiem, z którego wzoru należy skorzystać. Próbowałem to robić ze wzoru na przedział ufności dla nieznanego odchylenia standardowego, ale tam we wzorze występuje średnia oraz odchylenie standardowe z próby, których ja tu nie mam. Dlatego będę wdzięczny za jakąś podpowiedź odnośnie tego zadania. Myślę, że jak będę już wiedział jak zacząć to sobie poradzę. Dzięki!
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Przedział ufności

Post autor: janusz47 »

Program R

> p=632/1269
> p
[1] 0.4980299
> z=-qnorm(0.05)
> z
[1] 1.644854
>
> n=1269
> L= p-z*sqrt(p*(1-p)/n)
> L
[1] 0.4749432
> P= p+z*sqrt(p*(1-p)/n)
> P
[1] 0.5211167
Przedział ufności:
> < L, P > = <0.4749432, 0.5211167>
ODPOWIEDZ