Nierówność Markowa, Czebyszewa, Chernoffa. Porównanie

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
lvi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 13 sty 2014, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 8 razy

Nierówność Markowa, Czebyszewa, Chernoffa. Porównanie

Post autor: lvi »

Niech \(\displaystyle{ X}\) będzie krotnością wystąpienia „6” w n rzutach idealną kością do gry.
Porównaj oszacowania na \(\displaystyle{ P(X \ge \frac{n}{4})}\)przy użyciu nierówności Markowa, Czebyszewa i Chernoffa.

Moje pytanie: Skąd się wzięło \(\displaystyle{ \frac{n}{4}}\)
Zaraz, czy chodzi o to że mamy sprawdzić jakie jest pr. wg 3 nierówności że szóstek będzie więcej niż \(\displaystyle{ \frac{n}{4}}\) rzutów?
ODPOWIEDZ