Wykazanie, że statystyka jest nieobciążonym estymatorem.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Neologis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 lut 2010, o 19:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Wykazanie, że statystyka jest nieobciążonym estymatorem.

Post autor: Neologis »

Witam, mam problem z zadaniem, mianowicie:
Niech \(\displaystyle{ X=(X _{1}, ... X _{n})}\) będzie próbą losową z rozkładu wykładniczego. Wykazać, że statystyka:

\(\displaystyle{ T(x) = \frac{1}{2n} \sum_{i=1}^{n} X _{i} ^{2}}\)

jest nieobciążonym estymatorem wariancji dla rozkładu wykładniczego.
Nie mam pomysłu jak za to się zabrać, czy ma ktoś jakieś pomysły/propozycje? Z góry dziękuję za pomoc.
miodzio1988

Wykazanie, że statystyka jest nieobciążonym estymatorem.

Post autor: miodzio1988 »

Policz wartość oczekiwaną tego estymatora
ODPOWIEDZ