Znalesc rozklad zm. los. Z=X-Y

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
maly6f6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 6 lut 2006, o 12:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 2 razy

Znalesc rozklad zm. los. Z=X-Y

Post autor: maly6f6 »

Witam!!!
Mam problem z jednym typem zadan moze pomozecie :]
O to ono
Dany jest wektor losowy (X,Y) o rozkladzie f(x,y)=....
Znalesc rozklad zm. los. Z=X-Y

Problem polega na tym ze nie wiem czy przy tego typu zadaniach trzeba liczyc najpierw rozklad laczny wektora los. (Z,V) gdzie V=X (lub cos innego) i dopiero z niego wyznaczac rozklad brzegowy, czy moze mozna zrobic to odrazy np. skoro Z=X-Y => Y=X-Z wiec f(x,x-z)=...... i teraz kozystajac z tego nowego rozkladu f(x,x-z) policzyc rozklad brzegowy. Pytam poniewaz niektorzy mowia ze mozna to robic odrazu a inni ze trzeba najpierw miec ten rozkl. laczny (Z,V) i w koncu zglupialem wiec jak ktos wie to bede wdzieczny za pomoc!!!!
ODPOWIEDZ