Wyliczyć średnią, wariancję i odchylenie standardowe

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Meta12346
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 10 sty 2014, o 13:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Piła
Podziękował: 1 raz

Wyliczyć średnią, wariancję i odchylenie standardowe

Post autor: Meta12346 »

Dla rozkładu:
\(\displaystyle{ p(x)= \frac29}\) dla: \(\displaystyle{ 0 \le x\le 3}\), a dla pozostałych \(\displaystyle{ x \ \ p(x)=0}\)
Wylicz wartość średnią, wariancję i odchylenie standardowe.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 11 sty 2014, o 16:26 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Wyliczyć średnią, wariancję i odchylenie standardowe

Post autor: scyth »

podpowiedź - jest to rozkład jednostajny
mathkit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 4 sie 2006, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 1 raz

Wyliczyć średnią, wariancję i odchylenie standardowe

Post autor: mathkit »

Schrzanione dane. To w ogóle nie jest rozkład p(x)=2/9 dla 0<=x<=3.
Meta12346
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 10 sty 2014, o 13:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Piła
Podziękował: 1 raz

Wyliczyć średnią, wariancję i odchylenie standardowe

Post autor: Meta12346 »

przy \(\displaystyle{ \frac{2}{9}}\) powinien być jeszcze x, zgubiłam go przepisując dane Czyli według tych wzorów podanych na stronie mam wszystko obliczyć?
ODPOWIEDZ