Weryfikacja hipotezy o losowości reszt

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
luki1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 29 sty 2007, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

Weryfikacja hipotezy o losowości reszt

Post autor: luki1992 »

Witam, mam pytanie odnośnie takiego zadania:

Produkcja piwa w pewnym browarze (w tys. litrów) w poszczególnych kwartałach lat od \(\displaystyle{ t = 1}\) do \(\displaystyle{ t = 6}\) przedstawia się następująco: \(\displaystyle{ 26;34;35;33;32;36;40...}\) (jest ich oczywiście 24, bo to są te wartości z kwartałów). Na podstawie tych danych oszacowano liniową funkcję trendu: \(\displaystyle{ y _{t} = 26,5 + 1,8t}\). Na poziomie istotności \(\displaystyle{ \alpha = 0,05}\) zweryfikuj hipotezę o losowości reszt.

No i wiem jak takie zadanie zrobić kiedy mamy dane roczne, a nie kwartalne. I tu jest moje pytanie: Czy rozpatrujemy to zadanie podstawiając do tej funkcji regresji kolejne wartości t (którymi są lata, a nie kwartały) i bierzemy pod uwagę z tych wartości empirycznych wartość 1, 5, 9, 13 itd. czy podstawiamy za t np. 1, 1,25 itd. czy może w ogóle źle to rozumuje? Będę wdzięczny za wskazówki
ODPOWIEDZ