Zadanie 1.
Skoczek w dal deklaruje, że średnia długość jego skoków w bieżącym sezonie wynosi 8,12 m. Aby potwierdzić tę tezę pobrano losowo wyniki 17 skoków i obliczono, ze średnia ich długość wynosi 7,98 m z odchyleniem
standardowym 14 cm. Sprawdzić na poziomie istotności 5% czy deklaracja skoczka dot. średniej długości skoków w sezonie jest prawdziwa.
Zadanie 2.
Przeciętna średnica sosny w pewnym lesie wynosi 38 cm z odchyleniem standardowym 3 cm. Policja zatrzymała w pobliżu transport nielegalnie ściętych 150 drzew, których przeciętna średnica wyniosła 41 cm. Czy na poziomie istotności 10% można potwierdzić, że drzewa te mogą pochodzić z opisywanego lasu?
Zadanie 3.
Postanowiono sprawdzić, czy średnie długości stopy 10-letnich dzieci zamieszkujących dwie gminy są równe. W tym
celu pobrano losowo 40 dzieci z gminy nr 1 i uzyskano średnią długość stopy 21 cm z odchyleniem standardowym 1,6 cm, oraz 35 dzieci w gminie nr 2 uzyskując średnią 21,8 cm z odchyleniem 1,3 cm. Czy populacje te są istotnie statystycznie różne na poziomie istotności 5%.
Zadanie 4.
Firma handlowa postanowiła zmotywować swoich pracowników dodatkowymi premiami w przypadku wzrostu
sprzedaży. Aby sprawdzić jak pracownicy zareagowali na tę zachętę wylosowano 10 pracowników, u których
sprawdzono średnia wartosć sprzedaży przed i po wprowadzeniu tego programu, uzyskując następujące wyniki:
1. 1356 1412
2. 1989 1992
3. 1778 1798
4. 1212 1190
5. 2389 2371
6. 1111 1200
7. 1456 1488
8. 2151 2157
9. 1612 1659
10. 1910 2194
Czy wprowadzenie "bonusów" spowodowało zmianę średniej sprzedaży w firmie? Przyjąć poziom istotności 2%
Proszę o rozwiązanie tych zadań krok po kroku. Byłabym bardzo wdzięczna.
Biostatystyka, testy statystyczne
Biostatystyka, testy statystyczne
Nie mam pojecia jak sie rozwiazuje takie zadania, mam tylko jeden przyklad który jak teraz patrze to jest zupełnie inny i na jego podstawie nie umiem zrobic tych zadań...
Biostatystyka, testy statystyczne
Na wszystko masz wzory. Gotowca nie dostaniesz. Więc albo odsyłamy do książek albo do kompendium. W kompendium wszystko masz. Tutaj na forum. Poszukaj
Biostatystyka, testy statystyczne
Ok, więc:
Zad.1
\(\displaystyle{ \mu = 8,12}\)
\(\displaystyle{ X = 7,98}\)
\(\displaystyle{ \partial = 0,14}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 5 \% \Rightarrow 0,05}\)
\(\displaystyle{ n= 17}\)
mała próba
\(\displaystyle{ t= \frac{X-\mu}{ \partial / \sqrt{n} }}\)
\(\displaystyle{ t= \frac{-0,14}{0,034}}\)
\(\displaystyle{ t=-4,118}\)
\(\displaystyle{ df=n-1=17-1=16}\)
Czyli z tablic t Studenta = 2,120 (0,05 i 16)
I potem patrze czy 4,118 mieści się w przedziale -2,120 do 2,120? I nie mieści się wiec hipoteza jest odrzucona? Chyba coś źle zrobiłam
Prosżę bardzo o jakąś wskazówkę czy coś jest nie tak
-- 5 sty 2014, o 14:59 --
Odpowie ktoś?
Zad.1
\(\displaystyle{ \mu = 8,12}\)
\(\displaystyle{ X = 7,98}\)
\(\displaystyle{ \partial = 0,14}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 5 \% \Rightarrow 0,05}\)
\(\displaystyle{ n= 17}\)
mała próba
\(\displaystyle{ t= \frac{X-\mu}{ \partial / \sqrt{n} }}\)
\(\displaystyle{ t= \frac{-0,14}{0,034}}\)
\(\displaystyle{ t=-4,118}\)
\(\displaystyle{ df=n-1=17-1=16}\)
Czyli z tablic t Studenta = 2,120 (0,05 i 16)
I potem patrze czy 4,118 mieści się w przedziale -2,120 do 2,120? I nie mieści się wiec hipoteza jest odrzucona? Chyba coś źle zrobiłam
Prosżę bardzo o jakąś wskazówkę czy coś jest nie tak
-- 5 sty 2014, o 14:59 --
Odpowie ktoś?