dystrybuanta

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
alutcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 26 kwie 2007, o 12:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

dystrybuanta

Post autor: alutcia »

hej.mam zadanie ktore nie wiem jak ugryzc a w pojutrze zaliczenia
Zad.Wyznaczyc stala c tak,aby funkcja f(x) była funkcją gęstości rozkładu zmiennej losowej X:
\(\displaystyle{ f(x)=\lbrace0 dla x}\)
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2007, o 17:03 przez alutcia, łącznie zmieniany 1 raz.
mgd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 22 kwie 2007, o 14:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 31 razy

dystrybuanta

Post autor: mgd »

1) Pisz wzory w Latexu !

2) Żeby funkcja była gęstością, to musi sie całkować do 1, czyli
\(\displaystyle{ \int_0^c3x^2dx=c^3}\)
\(\displaystyle{ c^3=1}\), zatem \(\displaystyle{ c=1}\)

3) Dystrybuanta ma postać
\(\displaystyle{ F(t)=\int_{-\infty}^tf(x)dx}\), gdzie f(x) jest gęstością, czyli
\(\displaystyle{ F(x)=\left\lbrace \begin{array}{lr} 0 &x}\)
alutcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 26 kwie 2007, o 12:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

dystrybuanta

Post autor: alutcia »

dziekuje za pomoc-jeszcze nie umiem latexu ale pomoc otrzymalam
ODPOWIEDZ