Estymatory

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Largoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 paź 2006, o 14:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krakow

Estymatory

Post autor: Largoo »

Witam!
Czy ktos moze mi pomoc w rozwiazaniu tego zadania:

Niech X1,…, Xn bedzie proba prosta z populacji o rozkladzie wykladniczym z parametrem λ. Mozna pokazac, ze estymatorem nieobciazonym wariancji σ� = 1/ λ� jest estymator

T1 = (n/(n+1))*X� oraz ze

VarT1= [(4n+6)/(n(n+1))]* (λ**(-4)).

Czy estymator T2=(1/2n)*Σ X�i jest lepszy niz T1 do oceny wariancji σ�?

Z gory dziekuje.
ODPOWIEDZ