Regresja liniowa.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
sammerro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 5 lut 2010, o 01:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy

Regresja liniowa.

Post autor: sammerro »

Witam, oto treść zadania:
"Zmierzono 100 par wartości wartości \(\displaystyle{ (x_i,y_i), i=1,2,...,100}\). Estymatory próbkowe średniej i odchylenia standardowego są równe \(\displaystyle{ \overline{x}=170, \overline{y}=80, s_x=10, s_y=5}\). Na podstawie obserwacji \(\displaystyle{ (x_i,y_i)}\) wyznaczono estymatory parametrów regresji \(\displaystyle{ y}\) względem \(\displaystyle{ x}\). Oznaczmy przez \(\displaystyle{ a}\) estymator współczynnika kierunkowego, przez \(\displaystyle{ b}\) - estymator wyrazu wolnego. Wypisz, które z wartości \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) nie mogą być wartościami estymatorów współczynnika kierunkowego i wyrazu wolnego:
\(\displaystyle{ a: -0.3; 1; 2}\)
\(\displaystyle{ b: -10; 20; 150}\)
Odpowiedź uzasadnij."
Oczywiście można używać wzorów w rodzaju estymator a , b itp.

Niestety nie wiem jak należy interpretować te możliwość a i b - jako pary czy każde z osobna...

Z góry dziękuję za rozwiązanie lub wskazanie co trzeba zrobić.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ