Kwantyle rzędu 0.1, 0.9
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 27 gru 2011, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
Kwantyle rzędu 0.1, 0.9
Kwantyl rzędu 0,1 oraz 0,9
Jak to wyliczyć tak zaczynaliśmy ale niestety nie wiem o co chodzi
kwantyl rzędu 0,1
\(\displaystyle{ P\left( e \le e _{0,1} \right) \ge 0,1}\)
\(\displaystyle{ P\left( e \ge e _{0,1} \right) \ge 0,1}\)
Liczebność tego zbioru
\(\displaystyle{ \frac{1}{N}\left\{ i, x _{i} \le e _{0,1} \right\} \ge \frac{1}{10}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{N}\left\{ i, x _{i} \ge e _{0,1} \right\} \ge \frac{9}{10}}\)
Jak to wyliczyć tak zaczynaliśmy ale niestety nie wiem o co chodzi
kwantyl rzędu 0,1
\(\displaystyle{ P\left( e \le e _{0,1} \right) \ge 0,1}\)
\(\displaystyle{ P\left( e \ge e _{0,1} \right) \ge 0,1}\)
Liczebność tego zbioru
\(\displaystyle{ \frac{1}{N}\left\{ i, x _{i} \le e _{0,1} \right\} \ge \frac{1}{10}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{N}\left\{ i, x _{i} \ge e _{0,1} \right\} \ge \frac{9}{10}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 27 gru 2011, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
Kwantyle rzędu 0.1, 0.9
mam np tabelkę
wart zmiennej 1 2 3 6 10 13,8 17,4 20 31,8 41,4 51,2 68,3
prawdopodobieństo 0,04 0,03 0,05 0,06 0,03 0,12 0,11 0,14 0,1 0,08 0,09 0,07
i znadz dla tego rozkładu kwantyl rzędu 0,1 oraz 0,9
wart zmiennej 1 2 3 6 10 13,8 17,4 20 31,8 41,4 51,2 68,3
prawdopodobieństo 0,04 0,03 0,05 0,06 0,03 0,12 0,11 0,14 0,1 0,08 0,09 0,07
i znadz dla tego rozkładu kwantyl rzędu 0,1 oraz 0,9
Kwantyle rzędu 0.1, 0.9
Twoje prawdopodobieństwa nie sumują się do 1. Bez tego ani rusz z tłumaczeniem.
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 27 gru 2011, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
Kwantyle rzędu 0.1, 0.9
wart zmiennej 1 2 3 6 10 13,8 17,4 20 31,8 41,4 51,2 68,3 75,5 93 91
prawdopodobieństo 0,04 0,03 0,05 0,06 0,03 0,12 0,11 0,14 0,1 0,08 0,09 0,07 0,02 0,05 0,01
o kurczę faktycznie
prawdopodobieństo 0,04 0,03 0,05 0,06 0,03 0,12 0,11 0,14 0,1 0,08 0,09 0,07 0,02 0,05 0,01
o kurczę faktycznie
Kwantyle rzędu 0.1, 0.9
No więc kwantylem rzędu \(\displaystyle{ 0.1}\) jest \(\displaystyle{ 3}\), albowiem \(\displaystyle{ 12\%}\) (czyli co najmniej \(\displaystyle{ 10\%}\)) wartości zmiennej jest \(\displaystyle{ \le 3}\), a \(\displaystyle{ 93\%}\) (czyli co najmniej \(\displaystyle{ 90\%}\)) wartości zmiennej jest \(\displaystyle{ \ge 3}\).
Kwantyle łatwo wyznaczamy z szeregu kumulacyjnego, dlatego prosiłem o jego zrobienie. Bez niego też się łatwo daje wyznaczyć kwantyle. Wyznacz teraz kwantyl rzędu \(\displaystyle{ 90\%}\) i umotywuj czemu ma taką a nie inną wartość.
Kwantyle łatwo wyznaczamy z szeregu kumulacyjnego, dlatego prosiłem o jego zrobienie. Bez niego też się łatwo daje wyznaczyć kwantyle. Wyznacz teraz kwantyl rzędu \(\displaystyle{ 90\%}\) i umotywuj czemu ma taką a nie inną wartość.
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 27 gru 2011, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
Kwantyle rzędu 0.1, 0.9
Czyli kwantyl rzędu 0,9 to 91 bo to 93% czyli( co najmniej 90%) wartość zmiennej jest \(\displaystyle{ \le 91}\) a 13% (czyli co najmniej 10%) \(\displaystyle{ \ge 91}\)
-- 8 gru 2013, o 00:32 --
kurcze łatwe to jest a jak bym chciała górny i dolny ?
-- 8 gru 2013, o 00:32 --
kurcze łatwe to jest a jak bym chciała górny i dolny ?
Ostatnio zmieniony 8 gru 2013, o 00:44 przez ola2502, łącznie zmieniany 1 raz.
Kwantyle rzędu 0.1, 0.9
Coś źle wyznaczasz ten kwantyl. Nigdzie nie będzie dziesiątych procenta. Przecież w prawdopodobieństwach masz zawsze całe procenty. Idea dobra, realizacja gorsza. Uporządkuj sobie wartości cechy. I zrób ten szereg kumulacyjny, o który prosiłem, a pokażę Ci, że dysponując nim, wyznaczenie kwantyli jest proste jak konstrukcja cepa Poszukaj w sieci jak to się robi.
Kwartyle dolny i górny mają inne proporcje. Dolny \(\displaystyle{ 25\%}\) do \(\displaystyle{ 75\%}\), górny na odwrót.
Teraz idę spać. Popatrzę na to w ciągu dnia. Dobrej nocy.
Kwartyle dolny i górny mają inne proporcje. Dolny \(\displaystyle{ 25\%}\) do \(\displaystyle{ 75\%}\), górny na odwrót.
Teraz idę spać. Popatrzę na to w ciągu dnia. Dobrej nocy.