lepszy estymator

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
21mat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 319
Rejestracja: 23 mar 2011, o 09:58
Płeć: Mężczyzna

lepszy estymator

Post autor: 21mat »

Niech \(\displaystyle{ X=(X _{1},...,X _{n})}\) będzie próbą z rozkładu jednostajnego \(\displaystyle{ U(0,\theta)}\). Wyznacz estymator wartości oczekiwanej\(\displaystyle{ \mu=E(X _{i}), i=1,...,n}\), który będzie lepszy od estymatora średniej. Skorzystaj z tw. Rao-Blackwella.
ODPOWIEDZ