Dobór wielkości próby

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
mat001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 10 maja 2010, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: taaa

Dobór wielkości próby

Post autor: mat001 »

Witam,
Mam przeprowadzić ankietę, potrzebuję dobrać wielkość próby na około 14tys osób. Wzór znalazłem, obliczyłem jest wyszło około 100 osób. Jednak potrzebuje opisać taki parametr jak poziom ufności(95%) . Statystyki nigdy nie miałem, definicje które są dostępne w internecie mało mówią albo mówią w taki sposób że nie wiadomo o co chodzi.
np. "Poziom ufności- Wynik pomiaru podaje się zwykle dla poziomu ufności p=95%lub p=99%. Oznacza to 95-procentowe prawdopodobieństwo, że wynik pomiaru zawiera się w przedziale domkniętym ograniczonym niepewnością rozszerzoną pomiaru"

Proszę o pomoc.
szw1710

Dobór wielkości próby

Post autor: szw1710 »

W zasadzie jeśli przeprowadzasz komercyjną ankietę, tego rodzaju pomocy nie udziela się na Forum.

Na poziomie ufności wyznacza się przedziały ufności. Musimy więc wiedzieć, co jest badane, mieć dane z próby itd. itp.
mat001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 10 maja 2010, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: taaa

Dobór wielkości próby

Post autor: mat001 »

Ankieta jest w ramach zajęć na studiach. Prowadzący się dopytuje co to jest przedział ufności i co on dla nas oznacza. Ankieta dotyczy min. estetyki ( czy jest ładny teren) Ile z niego korzystają poszczególne osoby(ile razy w tygodniu) . Ale nie wiem jak odnieść te przedziały ufności do naszej ankiety a konkretnie do doboru próby.
miodzio1988

Dobór wielkości próby

Post autor: miodzio1988 »

Jednak potrzebuje opisać taki parametr jak poziom ufności(95%)
opisać w jaki sposob? Definicja jest w necie, a ten parametr sam dobierasz z glowy
mat001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 10 maja 2010, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: taaa

Dobór wielkości próby

Post autor: mat001 »

napisaliśmy w projekcie przedstawioną w pierwszym poście definicje, otrzymaliśmy komentarz Co to znaczy? jak to się ma do naszego projektu ?
miodzio1988

Dobór wielkości próby

Post autor: miodzio1988 »

np. "Poziom ufności- Wynik pomiaru podaje się zwykle dla poziomu ufności p=95%lub p=99%. Oznacza to 95-procentowe prawdopodobieństwo, że wynik pomiaru zawiera się w przedziale domkniętym ograniczonym niepewnością rozszerzoną pomiaru"
Bo to są bzdury. Od początku to proszę napisać bez bzdur
mat001
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 10 maja 2010, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: taaa

Dobór wielkości próby

Post autor: mat001 »

"Nieznany parametr populacji może być przybliżony przez estymator punktowy.Może być też oszacowany przy pomocy przedziału ufności. Estymacja przedziałowa polega na konstrukcji przedziału liczbowego który z określonym z góry prawdopodobieństwem (poziomem ufności) będzie zawierał nieznaną wartość szacowanego parametru populacji" Taką definicje udało mi się znaleźć, nie potrafię naprawdę jej odnieść do tego co mamy obliczyć. Tak jak wyżej napisałem, nie miałem nigdy do czynienia ze statystyką dlatego proszę o pomoc.
ODPOWIEDZ