gęstość rozkladu zmiennej losowej

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
licenighta20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 16 lis 2013, o 20:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

gęstość rozkladu zmiennej losowej

Post autor: licenighta20 »

Dla jakiego c funkcjajest gestoscia?
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{c}{ x^{2}+3c+2 }}\)
wiem że trzeba całkiem obliczyc ale nie wiem jak
\(\displaystyle{ f(x)= \int_{0}^{ \infty }\frac{c}{ x^{2}+3c+2 }}\)
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1567
Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 398 razy

gęstość rozkladu zmiennej losowej

Post autor: Adifek »

Jak nie wiesz jak obliczyć prostą całkę (w dodatku napisałeś nie taką jak trzeba), to podanie przez nas rozwiązania niewiele Ci pomoże.
licenighta20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 16 lis 2013, o 20:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

gęstość rozkladu zmiennej losowej

Post autor: licenighta20 »

dobrą całkę napisałem, taką podana mam w zadaniu....
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1567
Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 398 razy

gęstość rozkladu zmiennej losowej

Post autor: Adifek »

Jeśli masz taką \(\displaystyle{ f(x)}\) jak podałeś, bez żadnych indykatorów czy klamerek, to całkujesz po całej prostej, a nie po półprostej.
ODPOWIEDZ