Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, jak odczytywać z dystrybuanty podstawowej albo wykresu \(\displaystyle{ Q_1, M, Q_3}\)?
Co jeśli pod 0,25 mam kilka xów? I co jeśli pod 0,5 nie mam nic? Przyjmuję taki x, jaki był dla 0,25?
Odczytywanie kwartyli z dysytrybuanty zmiennej losowej
Odczytywanie kwartyli z dysytrybuanty zmiennej losowej
Pokaż na przykładzie jak to liczysz to zobaczymny czy jest dobrze czy nie
-
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 27 mar 2010, o 21:26
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 2 razy
Odczytywanie kwartyli z dysytrybuanty zmiennej losowej
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|}
\hline
$X<x$ &$ x \le 3$ &$ x \le 4$ &$ x \le 5$ &$ x \le 6$ &$x \le 7$ &$ x >7\\
\hline
$F(x)$ & $0 $& $0,02$ &$ 0,07$ &$ 0,54$ &$0,98 $ &$1$ \\
\hline
\end{tabular}}\)
(tak w ogóle - czy dobrze domykam przedziały w tej tabeli?)
a wykres wygląda tak:
I dla takiego wykresu, uznałam, że:
\(\displaystyle{ Q_1=5
\\
M=5
\\
Q_3=6}\)
\hline
$X<x$ &$ x \le 3$ &$ x \le 4$ &$ x \le 5$ &$ x \le 6$ &$x \le 7$ &$ x >7\\
\hline
$F(x)$ & $0 $& $0,02$ &$ 0,07$ &$ 0,54$ &$0,98 $ &$1$ \\
\hline
\end{tabular}}\)
(tak w ogóle - czy dobrze domykam przedziały w tej tabeli?)
a wykres wygląda tak:
I dla takiego wykresu, uznałam, że:
\(\displaystyle{ Q_1=5
\\
M=5
\\
Q_3=6}\)