Dla wariancji zdefiniowanej wzorem
\(\displaystyle{ S ^{2} = \frac{1}{n-1} \sum _{i=1} ^{n} ( X _{i} - \overline{X} ) ^{2}}\),
gdzie \(\displaystyle{ n}\) jest licznością próby, \(\displaystyle{ X _{i}}\) jest wartością i-tej obserwacji, \(\displaystyle{ \overline{X}}\) jest średnią arytmetyczną z wszystkich obserwacji;
pokazać, że zachodzi równoważny wzór
\(\displaystyle{ S ^{2} = \frac{1}{n-1} \left[ \sum _{i=1} ^{n} X _{i} ^{2} - \frac {1}{n} \left( \sum _{i=1} ^{n} X _{i} \right) ^{2} \right]}\).
Próba rozwiązania:
\(\displaystyle{ S ^{2} = \frac{1}{n-1} \sum _{i=1} ^{n} ( X _{i} - \overline{X} ) ^{2} =
\frac{1}{n-1} \left[ \sum _{i=1} ^{n} X _{i} ^{2} - \sum _{i=1} ^{n} ( 2X _{i} \overline{X} - \overline{X} ^{2} ) \right]}\)
Zatem
\(\displaystyle{ \sum _{i=1} ^{n} ( 2X _{i} \overline{X} - \overline{X} ^{2} ) = \frac {1}{n} \left( \sum _{i=1} ^{n} X _{i} \right) ^{2}}\)
Hmm... I co teraz?
Alternatywna postać wzoru na wariancję
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Alternatywna postać wzoru na wariancję
Tak, to właśnie zostało Ci do udowodnienia. Przekształć:ptrkmj pisze:Zatem
\(\displaystyle{ \sum _{i=1} ^{n} \left( 2X _{i} \overline{X} - \overline{X} ^{2} \right) = \frac {1}{n} \left( \sum _{i=1} ^{n} X _{i} \right) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \sum _{i=1} ^{n} \left( 2X _{i} \overline{X} - \overline{X} ^{2} \right)=\sum _{i=1} ^{n} 2X _{i} \overline{X} -\sum _{i=1} ^{n} \overline{X} ^{2} = 2\overline{X} \sum _{i=1} ^{n} X_{i}-\overline{X} ^{2}
\sum _{i=1} ^{n} 1}\)
i wystarczy teraz zwinąć drugą sumę, a następnie użyć definicji \(\displaystyle{ \overline{X}}\).
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 11 paź 2012, o 23:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: foo
- Podziękował: 1 raz
Alternatywna postać wzoru na wariancję
\(\displaystyle{ 2\overline{X} \sum _{i=1} ^{n} X_{i}-\overline{X} ^{2} \sum _{i=1} ^{n} 1 =
2\overline{X} \sum _{i=1} ^{n} X_{i} - n \overline{X} ^{2} = \\
\frac{2}{n} \sum _{i=1} ^{n} X_{i} \sum _{i=1} ^{n} X_{i} - n \left( \frac{1}{n} \sum _{i=1} ^{n} X_{i} \right) ^{2} =
\frac{2}{n} \left( \sum _{i=1} ^{n} X_{i} \right) ^{2} - \frac{1}{n} \left( \sum _{i=1} ^{n} X_{i} \right) ^{2} = \\
\frac{1}{n} \left( \sum _{i=1} ^{n} X_{i} \right) ^{2}}\)
Udało się! Dziękuję
2\overline{X} \sum _{i=1} ^{n} X_{i} - n \overline{X} ^{2} = \\
\frac{2}{n} \sum _{i=1} ^{n} X_{i} \sum _{i=1} ^{n} X_{i} - n \left( \frac{1}{n} \sum _{i=1} ^{n} X_{i} \right) ^{2} =
\frac{2}{n} \left( \sum _{i=1} ^{n} X_{i} \right) ^{2} - \frac{1}{n} \left( \sum _{i=1} ^{n} X_{i} \right) ^{2} = \\
\frac{1}{n} \left( \sum _{i=1} ^{n} X_{i} \right) ^{2}}\)
Udało się! Dziękuję