Mam pytanie co do tego zadania:
Dla zmiennej objaśnianej \(\displaystyle{ X_{1}}\) oraz dla potencjalnych zmiennych objaśniających \(\displaystyle{ X_{2}}\), \(\displaystyle{ X_{3}}\), \(\displaystyle{ X_{4}}\) dana jest macierz współczynników korelacji
\(\displaystyle{ R}\) = \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0,7&0,6&0,8\\0,7&1&0,4&0,5\\0,6&0,4&1&0,3\\0,8&0,5&0,3&1\end{array}\right]}\)
Obliczyć współczynnik korelacji wielorakiej zmiennej \(\displaystyle{ x_{1}}\) z następującą parą zmiennych \(\displaystyle{ \left( X_{2} i X_{3} \right)}\).
Jak to obliczyć?
Współczynnik korelacji wielorakiej
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 28 paź 2010, o 17:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 24 razy
Współczynnik korelacji wielorakiej
A mam jeszcze pytanie. Czy przypadkiem w tym zadaniu To co jest podane jako \(\displaystyle{ R}\) nie jest \(\displaystyle{ W}\) ?
I czy wtedy \(\displaystyle{ R_{0}}\) nie jest takie?
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}1\\0,7\\0,6\\0,8\end{array}\right]}\)
a pozostała część macierzy podanej w treści jest to \(\displaystyle{ R}\) ?
I czy wtedy \(\displaystyle{ R_{0}}\) nie jest takie?
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{c}1\\0,7\\0,6\\0,8\end{array}\right]}\)
a pozostała część macierzy podanej w treści jest to \(\displaystyle{ R}\) ?