Rozkład statystyki.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
margott
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 3 cze 2012, o 17:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

Rozkład statystyki.

Post autor: margott »

Witam, mam problem z takim zadaniem.
NIech \(\displaystyle{ X _{1} ,X _{2} ,...,X _{n}}\) będzie próbą z rozkładu Pareto o gestości: \(\displaystyle{ f(x); \frac{2 \alpha }{ x^{2 \alpha +1} }}\) Na przedziale \(\displaystyle{ (1, \infty )}\); gdzie\(\displaystyle{ 0< \alpha \le 1}\). Znajdz rozkład( gęstosć i dystrybuante):
a) \(\displaystyle{ T _{2}(X _{1} ,X _{2} ,...,X _{n} ) =X _{1} + X_{2}}\)
b)\(\displaystyle{ M _{3} (X _{1} ,X _{2} ,...,X _{n} )=\max (X _{1} ,X _{2} ,X _{3} )}\)
Podpunkt b) policzyłam następująco:
\(\displaystyle{ F _{M _{3} }(x)=P(M _{3} \le x )=P(\max (X _{1} ,X _{2} ,X _{3} ) \le x) =\\ =P(X _{1} \le x ) \cdot P(X _{2} \le x) \cdot P(X _{3} \le )=(F(x)) ^{3}}\)
(Obliczając całke z podanej gęstości otrzymam dystrybuante i podnosząc ją do 3 potegi otrzymam wynik?)
z jakiej zależnośći powinnam skorzystać w podpunkcie a)?
Ostatnio zmieniony 27 paź 2013, o 21:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \max. Symbol mnożenia to \cdot. Nowa linia to \\.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Rozkład statystyki.

Post autor: robertm19 »

Metoda ta sama. Wyznaczasz zbiór \(\displaystyle{ X+Y\le z}\) i całkujesz gęstość na tym obszarze.
ODPOWIEDZ