Szacowanie modeli liniowych

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
adiz2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 24 paź 2013, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Szacowanie modeli liniowych

Post autor: adiz2 »

Witam,
Jestem nowym użytkownikiem tego forum dlatego z góry przepraszam jeśli coś zrobiłem nie tak.
Nie mogę poradzić sobie z pewnym zadaniem z ekonometrii.

Oto one :

W tabeli przedstawione są obserwacje zmiennych W i X:

\(\displaystyle{ \begin{tabular}{cccccc}
wi & 6 & 4 & 5 & 2 & 8 \\
xi & 5 & 4 & 3 & 2 & 6 \\
\end{tabular}}\)


Ponadto wiadomo że :
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}\sum_{i=1}^{5}\left( xi - \overline{x})^2=2.5}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{4}\sum_{i=1}^{5}\left( wi - \overline{w})^2 = 5}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{4}\sum_{i=1}^{5}\left( xi - \overline{x})\left( wi - \overline{w}) = 3.25}\)

Oszacowac nastepujace modele liniowe:

a) \(\displaystyle{ X=a_1W+b_1}\)
b) \(\displaystyle{ W=a_2X+b_2}\)
Ostatnio zmieniony 28 paź 2013, o 15:00 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Szacowanie modeli liniowych

Post autor: mmoonniiaa »

Z czym masz problem w tym zadaniu?
ODPOWIEDZ