Witam!
Potrzebuje wskazowkel lub podania wartosci momentu centralnego rzedu 4, tj:
E[X-E(X)]^4 = ?
z gory dziekuje za jakakolwiek pomoc cichy314
Moment centralny
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Moment centralny
dla każdego rozkładu wartość momentu centralnego będzie inna,
\(\displaystyle{ E(X-EX)^4=\sum (x_i - EX)^4 p_i}\)
\(\displaystyle{ p_i}\) - prawdopodobieństwo wystąpienia \(\displaystyle{ x_i}\)
\(\displaystyle{ E(X-EX)^4=\sum (x_i - EX)^4 p_i}\)
\(\displaystyle{ p_i}\) - prawdopodobieństwo wystąpienia \(\displaystyle{ x_i}\)
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Moment centralny
dla rozkładu ciągłego trzeba policzyć całkę:
\(\displaystyle{ \mu_4=\int\limits_{-\infty}^{\infty}(x-EX)^4f(x)dx}\)
gdzie f(x) - gęstość rozkładu
dla rozkładu normalnego - kobyła do liczenia, więc może wystarczy Ci, że \(\displaystyle{ \mu_4=3 \sigma^4}\)
\(\displaystyle{ \mu_4=\int\limits_{-\infty}^{\infty}(x-EX)^4f(x)dx}\)
gdzie f(x) - gęstość rozkładu
dla rozkładu normalnego - kobyła do liczenia, więc może wystarczy Ci, że \(\displaystyle{ \mu_4=3 \sigma^4}\)