Przewidywanie przyszłej wartości- sieci neuronowe
Przewidywanie przyszłej wartości- sieci neuronowe
Chce zbudować sieć przewidującą przyszłość wartość np. WIG20 na podstawie poprzednich wartości. W jaki sposób wyznaczyć długość wektora uczącego?
Przewidywanie przyszłej wartości- sieci neuronowe
W jakim sensie wektor uczący? O próbie słyszałem ale o wektorze?
Przewidywanie przyszłej wartości- sieci neuronowe
Uczenie z nauczycielem.
\(\displaystyle{ ( W_{t}, W_{t-1}, W_{t-2}, ..., W_{t-k}, W_{t+1})}\)
, gdzie
\(\displaystyle{ W_{t+1}}\)- wartośc oczekiwana
W jaki sposób wyznaczyć \(\displaystyle{ k}\)?
\(\displaystyle{ ( W_{t}, W_{t-1}, W_{t-2}, ..., W_{t-k}, W_{t+1})}\)
, gdzie
\(\displaystyle{ W_{t+1}}\)- wartośc oczekiwana
W jaki sposób wyznaczyć \(\displaystyle{ k}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Przewidywanie przyszłej wartości- sieci neuronowe
\(\displaystyle{ W_{t}}\) to jest rozkład Wienera?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Przewidywanie przyszłej wartości- sieci neuronowe
Nie
Może inaczej:
\(\displaystyle{ ( W_{t}, W_{t-1}, W_{t-2}, ..., W_{t-k}) \rightarrow}\) warstwa ukryta \(\displaystyle{ \rightarrow W_{t+1}}\)
Np. korelacja będzie malała(nieznacznie) wraz ze wzrostem \(\displaystyle{ k}\), czyli można by przyjąć \(\displaystyle{ k=1}\), bo wtedy będzie najlepsza korelacja, ale np. w przypadku \(\displaystyle{ k=2}\) korelacja jest niewiele mniejsza(\(\displaystyle{ 0.01}\)) itd. Chodzi o to jaką metodą wybrać "najlepsze" \(\displaystyle{ k}\).
Może inaczej:
\(\displaystyle{ ( W_{t}, W_{t-1}, W_{t-2}, ..., W_{t-k}) \rightarrow}\) warstwa ukryta \(\displaystyle{ \rightarrow W_{t+1}}\)
Np. korelacja będzie malała(nieznacznie) wraz ze wzrostem \(\displaystyle{ k}\), czyli można by przyjąć \(\displaystyle{ k=1}\), bo wtedy będzie najlepsza korelacja, ale np. w przypadku \(\displaystyle{ k=2}\) korelacja jest niewiele mniejsza(\(\displaystyle{ 0.01}\)) itd. Chodzi o to jaką metodą wybrać "najlepsze" \(\displaystyle{ k}\).