Przedstawione zostały wyniki badania w poszczególnych miastach
Malbork:
Średnia: 1291 zł, odchylenie standardowe (nieobciążone) \(\displaystyle{ 767 (zl)^{2}}\) Liczebność próby 741
Opole:
Średnia: 1048 zł, odchylenie stand (nieobciążone) \(\displaystyle{ 707 (zl)^{2}}\), liczebność próby 145.
a) Czy można stwierdzić, że różnice między średnimi wydatkami w obu miejscowościach są statystycznie istotne?
b) Czy można na tej podstawie stwierdzić, że średnie dochody w Malborku są istotnie wyższe od średnich dochodów w Opolu?
c) Porówna ć zróżnicowanie dochodów na głowę w obu próbach.
istotność różnic
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 9 maja 2013, o 19:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 9 maja 2013, o 19:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
istotność różnic
Znam kilka, ale najbardziej odpowiedni wydaje się test dla średniej m, w populacji dla nieznanej sigmy czyli:
\(\displaystyle{ t= \frac{X-m _{0} }{s } \cdot \sqrt{n}}\)
-- 26 wrz 2013, o 18:53 --
Nie, zastosuję tutaj jednak test dla hipotezy o równości średnich w dwóch populacjach normalnych.-- 26 wrz 2013, o 18:54 --Czy mam rację- do podpunktu a?
\(\displaystyle{ t= \frac{X-m _{0} }{s } \cdot \sqrt{n}}\)
-- 26 wrz 2013, o 18:53 --
Nie, zastosuję tutaj jednak test dla hipotezy o równości średnich w dwóch populacjach normalnych.-- 26 wrz 2013, o 18:54 --Czy mam rację- do podpunktu a?
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 9 maja 2013, o 19:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
istotność różnic
Przepraszam, spojrzałam na inne zad
-- 26 wrz 2013, o 18:59 --
ho to, że są takie same śr wydatki w obu miejscowościach, h1, że nie.-- 26 wrz 2013, o 18:59 --nie wiem, który test zastosować
-- 26 wrz 2013, o 18:59 --
ho to, że są takie same śr wydatki w obu miejscowościach, h1, że nie.-- 26 wrz 2013, o 18:59 --nie wiem, który test zastosować