Zweryfikuj hipotezę mówiącą , że długość kolejki w markecie ma rozkład Poissona z parametrem= 4. poziom istotności 0,01
Długość kolejki Ilość obserwacji
0 3
1 12
2 23
3 28
4 31
5 i więcej 53
Proszę o pomoc to pilne ;D
Rozkład poissona
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Rozkład poissona
\(\displaystyle{ P(X=k)=e^{-4}\frac{4^k}{k!}}\). Wyliczasz poszczególne wartości.
Do testowania należy użyć testu chi kwadrat.
Do testowania należy użyć testu chi kwadrat.