Czy rozkład jest rozkladem Bernoulliego?

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
jakoboson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 30 maja 2012, o 16:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ślas
Podziękował: 3 razy

Czy rozkład jest rozkladem Bernoulliego?

Post autor: jakoboson »

Witam
Mam zadanie: Sprawdzić, czy rozkład jest zgodny z rozkładem Bernoulliego.
Dane:
k ni
0 5
1 15
2 42
3 57
4 42
5 15
6 3

Nie wiem jak za to się zabrać..wydaje mi się, że muszę użyć testu chi kwadrat. czy ktoś może mnie naprowadzić skąd wziąść prawdopodobieństwa?
pozdrawiam
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Czy rozkład jest rozkladem Bernoulliego?

Post autor: robertm19 »

Rozumiem, że nie ma obserwacji powyżej 6? Do testu chikwadrat przydałyby się prawdopodobieństwa w hipotezie zerowej. A dokładnie jeden parametr \(\displaystyle{ p}\) określający rozkład. Może należałoby skorzystać z \(\displaystyle{ EX=np}\). Z tego wyliczyć \(\displaystyle{ p}\) i użyć w hipotezie zerowej.
jakoboson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 30 maja 2012, o 16:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ślas
Podziękował: 3 razy

Czy rozkład jest rozkladem Bernoulliego?

Post autor: jakoboson »

aa można jaśniej? bo zielony prawieże jestem w temacie ;/
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Czy rozkład jest rozkladem Bernoulliego?

Post autor: robertm19 »

Jest tak że \(\displaystyle{ P(X=k)= {m \choose k} p^k(1-p)^{m-k}}\). W twoim przypadku \(\displaystyle{ m=6}\). Potrzebne nam \(\displaystyle{ p}\) do policzenia prawdopodobieństw. Estymator średniej zbiega do \(\displaystyle{ 6p}\). Więc policz średnią przyrównaj \(\displaystyle{ X_{sr}=6p}\). Wylicz \(\displaystyle{ p}\) i prawdopodobieństwa w \(\displaystyle{ H_0}\).
ODPOWIEDZ