Analiza wariancji - rozkład statystyki

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
madzixxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 15 wrz 2013, o 11:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poz

Analiza wariancji - rozkład statystyki

Post autor: madzixxx »

Chodzi o model stały dla dwukierunkowej klasyfikacji krzyżowej bez interakcji. Mam statystykę testową postaci:
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{a} \sum_{j=1}^{b} \sum_{l=1}^{k} (y _{ijl} -y _{i..} -y _{.j.} +y...)^{2}}\)
Muszę pokazać że ma ona rozkład chi kwadrat z (a-1)(b-1) stopniami swobody.

Jak to zrobić? Chyba trzeba by ją przedstawić w postaci \(\displaystyle{ y^{T} Ay}\), ale nie wiem, jak to zrobić. Błagam o pomoc.
ODPOWIEDZ