odchylenie ćwiartkowe rozkładu

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Yllard
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 12 wrz 2013, o 03:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

odchylenie ćwiartkowe rozkładu

Post autor: Yllard »

Wyznacz odchylenie ćwiartkowe rozkładu:

\(\displaystyle{ \begin{tabular}{cccccccc}
x: & -3 & -2 & -1 & 0 & 1 & 2 & 3 \\
n: & 14 & 17 & 23 & 26 & 28 & 38 & 50 \\
\end{tabular}}\)
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2013, o 19:39 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
szw1710

odchylenie ćwiartkowe rozkładu

Post autor: szw1710 »

Musisz wyznaczyć kwartyle \(\displaystyle{ Q_1}\) i \(\displaystyle{ Q_3}\). Odchylenie ćwiartkowe to \(\displaystyle{ Q=\frac{Q_3-Q_1}{2}}\).

\(\displaystyle{ Q_1=-1}\), \(\displaystyle{ Q_3=3}\).
Yllard
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 12 wrz 2013, o 03:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

odchylenie ćwiartkowe rozkładu

Post autor: Yllard »

Dziękuję za odpowiedź. Mi właśnie tak samo wyszło, ale w odpowiedzi jest \(\displaystyle{ Q=1,5}\) i nie wiedziałem czy ja robię źle czy źle jest w odpowiedzi.
ODPOWIEDZ