Witam serdecznie. Mam problem z zadaniem:
Reszty funkcji regresji liniowej wynoszą: -1, 2, 3, -4 . Odchylenia wartości rzeczywistych od wartości średniej wynoszą 5, 2, 4, -7. Obliczyć wartość wariancji resztowej i współczynnika zbieżności . Wyniki skomentować
Obliczyłem wariancję resztkową ze wzoru:
\(\displaystyle{ S^{2}(u) = \frac{ \sum_{i=1}^{n}(yi-y\wedge)^{2} }{n-k}}\)
bo znamy\(\displaystyle{ (yi-y\wedge)^{2}}\) n = 4, k = 2 (dobrze myślę?)
Ale nie wiem jak policzyć współczynnik zbieżności, brakuje mi danych - mamy tylko (yi-yśr)- chodźby wartość średnią.
Uprzejmie proszę o wskazówkę lub pomoc.
Obliczenie współczynnika zbieżności
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Obliczenie współczynnika zbieżności
Masz podane odchylenia wartości rzeczywistych od wartości średniej: \(\displaystyle{ y_i-\overline{y}}\). Wystarczy podnieść do kwadratu i zsumować i wstawić do wzoru na współczynnik zbieżności.