Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
soylwia
Użytkownik
Posty: 6 Rejestracja: 4 wrz 2013, o 11:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Post
autor: soylwia » 8 wrz 2013, o 23:24
Zmienna losowa ma rozkład normalny \(\displaystyle{ \mathcal{N} (0,1)}\) . Wyznaczyc wartość t spełniającą warunek
\(\displaystyle{ P(T<t)= 0.0082}\) ?
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2013, o 00:15 przez
pyzol , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
pyzol
Użytkownik
Posty: 4346 Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy
Post
autor: pyzol » 9 wrz 2013, o 00:16
Tablice statystyczne moja doga. Co tam możesz wyszukać?
soylwia
Użytkownik
Posty: 6 Rejestracja: 4 wrz 2013, o 11:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Post
autor: soylwia » 9 wrz 2013, o 09:26
ja mysle ze to tak trzeba zrobi
0.0082=0.5+t
t= - 0.4918 z tablicy rozkladu normalnego odczytuje i wychodzi 2,4
ale własnie nie jestem pewna chcialam potwierdzenia
Kartezjusz
Użytkownik
Posty: 7330 Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy
Post
autor: Kartezjusz » 9 wrz 2013, o 09:33
Narysuj sobie te obszary, które spełniają warunki zadania. Jeśli \(\displaystyle{ T<t}\) , to co zaznaczamy, ramiona, czy rdzeń?
pyzol
Użytkownik
Posty: 4346 Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy
Post
autor: pyzol » 9 wrz 2013, o 13:17
Jeśli \(\displaystyle{ P(T>t)=0{,}0082}\) , to \(\displaystyle{ P(T \le t)=F(t)=0{,}9918}\)
Tę wartość spokojnie znajdziesz w tablicach.
soylwia
Użytkownik
Posty: 6 Rejestracja: 4 wrz 2013, o 11:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Post
autor: soylwia » 9 wrz 2013, o 19:38
korzystamy z takiej tablicy właśnie tu nie mam takich wartości..
pyzol
Użytkownik
Posty: 4346 Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy
Post
autor: pyzol » 9 wrz 2013, o 20:55
To co napisałem trzeba na pół. Niefajna tablica.
soylwia
Użytkownik
Posty: 6 Rejestracja: 4 wrz 2013, o 11:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Post
autor: soylwia » 10 wrz 2013, o 08:09
ok dziekuje