Wartość współczynnika zmienności

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Edward2011
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 10 kwie 2011, o 12:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: śląsk
Podziękował: 4 razy

Wartość współczynnika zmienności

Post autor: Edward2011 »

Witam i proszę o wskazówki.

Wyznacz wartość współczynnika zmienności charakteryzującego zróżnicowanie następującej próby losowej X:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{c|c|c|c}
x_i & 0-10 & 10-20$ & 20-30 \\\hline
n_i & 20 & 50 & 30 \end{tabular}}\)


Wiem, że wzór na współczynnik zmienności jest następujący:
\(\displaystyle{ V_S_{(n)}= \frac{S_{(n)}}{\overline{x_{(n)}}}}\)
ale jak go zastosować do tej tabelki, w ogóle o co w niej chodzi?
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Wartość współczynnika zmienności

Post autor: mmoonniiaa »

Musisz policzyć średnią i odchylenie standardowe dla tego szeregu rozdzielczego przedziałowego.
Edward2011
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 10 kwie 2011, o 12:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: śląsk
Podziękował: 4 razy

Wartość współczynnika zmienności

Post autor: Edward2011 »

Dzięki bardzo za podpowiedź

Użyłem wzorów:
\(\displaystyle{ \overline{x}= \frac{1}{n} \sum_{i=1}^{k}\overline{x_i}n_i}\)
\(\displaystyle{ S^2=\frac{1}{n} \sum_{i=1}^{k}(\overline{x_i}-\overline{x})^2n_i}\)

Wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{7}{16}}\)
ale nie wiem czy dobrze rozumiem te wzory, mogę prosić o sprawdzenie tego wyniku
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Wartość współczynnika zmienności

Post autor: mmoonniiaa »

Tak, dobry wynik. We wzorze na średnią brakuje kropki nad iksem, ale na pewno wstawiałeś środek przedziału.
Edward2011
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 10 kwie 2011, o 12:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: śląsk
Podziękował: 4 razy

Wartość współczynnika zmienności

Post autor: Edward2011 »

zgadza się, środek przedziału, nie wiedziałem jak się go oznacza dokładnie więc zapisałem: \(\displaystyle{ \overline{x_i}}\)

Dziękuje
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Wartość współczynnika zmienności

Post autor: mmoonniiaa »

Np. tak: \(\displaystyle{ \stackrel{ \cdot }{x}_{i}}\)
ODPOWIEDZ