Trend - sporządź prognozę.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
mentor921
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 13 mar 2011, o 13:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 1 raz

Trend - sporządź prognozę.

Post autor: mentor921 »

Witam. Mam mały problem z zadaniem ze statystyki, konkretnie z trendu.

Sprzedaż ziemniaków w latach 2001-2011 charakteryzuje równanie trendu

\(\displaystyle{ y_{t}=95-0,35(t-tsr)}\)

w którym:
\(\displaystyle{ t=...-2,-1,0,1,2...}\)

współczynnik zmienności resztowej wynosi:
\(\displaystyle{ 3\%}\)

Oszacuj spożycie ziemniaków w 2013 roku.

Mam problem, mianowicie zawsze w takich zadaniach miałem tabelkę, obliczałem parametry a i b z funkcji trendu, potem podstawiałem tylko konkretne dane pod rok dla którego chciałem obliczyć jakąś wartość i tyle. Tutaj niby w funkcji jest podane a oraz b, podane są lata, które sobie rozpisałem na kartce - liczba nieparzysta, więc zgadza się z poleceniem, że t będzie ..-2,-1,0,1,2.. Doszedłem do 2013 roku gdzie (t-tśr)=7 (dla roku 2013) i podstawiłem.

\(\displaystyle{ y_{t}=95-2,45=92,55}\)

Pomyślałem sobie, że mam wynik, ale coś musi być nie tak, bo w ogóle nie korzystałem z tego współczynnika resztowego i już zwątpiłem. Zrobiłem to zadanie dobrze czy źle? A jeśli źle to co?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Trend - sporządź prognozę.

Post autor: Kartezjusz »

On podaje, o ile się możesz pomylić, czyli podajesz przedział wyników.
mentor921
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 13 mar 2011, o 13:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 1 raz

Trend - sporządź prognozę.

Post autor: mentor921 »

Ale rozwiązałem dobrze?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Trend - sporządź prognozę.

Post autor: Kartezjusz »

Nie, bo rozwiązanie powinno być opatrzone tym błędem
mentor921
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 13 mar 2011, o 13:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 1 raz

Trend - sporządź prognozę.

Post autor: mentor921 »

Ale nie rozumiem czy ja mam go użyć gdzieś na etapie obliczeń czy po prostu przy odpowiedzi uwzględnić? Czyli napisać, że wynik to 92,55 i że 3% to odchylenia przypadkowe?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Trend - sporządź prognozę.

Post autor: Kartezjusz »

wyliczyć i podać przedziały krańcowe.
mentor921
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 13 mar 2011, o 13:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 1 raz

Trend - sporządź prognozę.

Post autor: mentor921 »

Z tym, że wzór na współczynnik zmienności resztowej to:

\(\displaystyle{ Vy'= \frac{Sy'}{ysr}}\)

Nie mam tych danych... mógłbyś rozwiązać to zadanie, żebym mógł przeanalizować?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Trend - sporządź prognozę.

Post autor: Kartezjusz »

Ale ty masz go dany
mentor921
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 13 mar 2011, o 13:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 1 raz

Trend - sporządź prognozę.

Post autor: mentor921 »

Poddaje się;p Jedyne co mi przychodzi do głowy to obliczyć 3% z wyniku za 2013 i podać przedział, ale to pewnie nie o to chodzi.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Trend - sporządź prognozę.

Post autor: Kartezjusz »

Ja myślę ,że tak. Też za łatwo to wygląda ,ale wszystko co potrzeba masz dane.
ODPOWIEDZ