który przedział ufniości jest dłuższy?

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
kaja22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 4 wrz 2013, o 20:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: miasto

który przedział ufniości jest dłuższy?

Post autor: kaja22 »

Proszę o pomoc z zadaniem. Chodziło o to, że mamy próbę n-elementową i badamy ją estymacją przedziałową. Który przedział ufności jest dłuższy: ze współczynnikiem ufności 0,95, czy 0,99.
a) 0,95
b) 0,99
c) nie pamiętam dokładnie, aole chodziło o to, że za mało danych, żeby powiedzieć, albo że nie ma zależności.

Nie wiem teraz w sumie, która odpowiedź jest poprawna, bo znalazłam, informację, że im wyższy współczynnik tym przedział dłuższy, ale także, że im niższy tym dłuższy. Znalazłąm także stwoerdzenie, że długość jest stała i zmieniają się tylko granice i teraz już nie mam pojęcia o co chodzi.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

który przedział ufniości jest dłuższy?

Post autor: robertm19 »

Oczywiście że większy współczynnik to szerszy przedział. Współczynnik ufności interpretujemy jako \(\displaystyle{ \alpha= P(\theta_1\le \theta\le \theta_2)}\).
ODPOWIEDZ