Hej, mam problem z jeszcze jednym zadaniem:
Zmienna losowa ma rozkład Poissona, gdzie P(X=10)=0,041303; P(X=12)=0,011264. Oblicz podstawowe parametry rozkładu oraz P(X \(\displaystyle{ \ge}\) 2)
Wychodzę z założenia, że można to rozwiązać poprzez układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 0,041303=e ^{- \lambda} * \frac{ \lambda ^{10}}{10!} \\0,011264=e ^{- \lambda} * \frac{ \lambda ^{12}}{12!} \end{cases}}\)
ale jakbym nie próbował tego uprościć to nie potrafię tego zrobić na kalkulatorze. Jak obliczyć \(\displaystyle{ \lambda}\) ?
Z góry dziękuję za pomoc i cierpliwość
Rozkład Poissona - zmienna skokowa
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
Rozkład Poissona - zmienna skokowa
Podziel drugie równanie przez pierwsze (stronami). Dostaniesz:
\(\displaystyle{ \frac{0,011264}{0,041303} = \frac{\lambda ^2}{11 \cdot 12}}\).
Z tego już łatwo.
\(\displaystyle{ \frac{0,011264}{0,041303} = \frac{\lambda ^2}{11 \cdot 12}}\).
Z tego już łatwo.
Rozkład Poissona - zmienna skokowa
Bardzo dziękuję za pomoc. \(\displaystyle{ \lambda =5,99 \vee \lambda = -5,99}\)
Rozumiem, że uwzględniać tylko tę dodatnią, ponieważ prawdopodobieństwo nie może być ujemne a zdarzenia liczymy 0,1,2...itd. tak?
Rozumiem, że uwzględniać tylko tę dodatnią, ponieważ prawdopodobieństwo nie może być ujemne a zdarzenia liczymy 0,1,2...itd. tak?