przedziały ufności, dwa pręty

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
BlueSky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 224
Rejestracja: 11 cze 2011, o 20:27
Płeć: Kobieta
Podziękował: 31 razy

przedziały ufności, dwa pręty

Post autor: BlueSky »

Zmierzono niezależnie długości dwóch prętów. Wyniki pomiarów wyniosły \(\displaystyle{ 20 mm}\) i \(\displaystyle{ 17 mm}\). Załóż, że oba pomiary mają rozkład normalny o rozkładach \(\displaystyle{ N(\mu_i,1), i=1,2}\).

a) Wyznacz kwadrat, zawierający nieznany punkt \(\displaystyle{ (\mu_1,\mu_2)}\) z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 0.95}\) (czyli kwadrat ufności na poziomie ufności \(\displaystyle{ 0.95}\)).

b) Uzasadnij, że na poziomie ufności \(\displaystyle{ 0.95}\) możliwe jest przyjęcie hipotezy, że \(\displaystyle{ \mu_1=\mu_2=\mu_0}\).

c) Znajdź przedział ufności dla \(\displaystyle{ \mu_0}\) na poziomie \(\displaystyle{ 0.95}\).
ODPOWIEDZ