statystyka matematyczna - zmienna skokowa, ciągła, CTG

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
michalek87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 30 sie 2013, o 14:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

statystyka matematyczna - zmienna skokowa, ciągła, CTG

Post autor: michalek87 »

Witam.
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu następujących zadań:

Zadanie 1
Dystrybuantę zmiennej losowej przedstawia tabela:

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/h/ba468133959/


Ile wynoszą prawdopodobieństwa: P(X≤3),P(X≥4),P(X=6),P(0≤X≤6),P(-2<X<4)

Zadanie 2
Z 15 osobowej grupy pracowników biura ochrony, w którym znajduje się 10 mężczyzn, losowo wybieramy 5 na szkolenie z bezpieczeństwa prowadzenia pojazdów. Wyznacz rozkład zmiennej losowej X – liczba mężczyzn biorących udział w szkoleniu. Wyznacz wartość oczekiwaną, odchylenie standardowe i klasyczny współczynnik zmienności.

Zadanie 3.
Zmienna losowa ma rozkład normalny N(4, 1.5).
Wyznacz prawdopodobieństwa, że P(X<3.2), P(X>6.5), P(2<X<4),
Wyznacz wartości xi spełniające warunki: P(X>x1) = 0,93056, P(X<x2)=0,6330

Zadanie 4.
Firma kurierska dostarcza przesyłki (zgodnie z rozkładem normalnym) średnio w ciągu 12 godzin z odchyleniem standardowym 2h. Losowo skontrolowano 99 przesyłek. Jakie jest prawdopodobieństwo, że:
a) Średni czas dostarczenia przesyłki ze skontrolowanej próby znajduje się w przedziale (11,5 – 12,5) godziny?
b) Czas dostarczenia przesyłki nie przekroczy 10 godzin?

Będę wdzięczny za wszelaką pomoc. Z góry dziękuję.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

statystyka matematyczna - zmienna skokowa, ciągła, CTG

Post autor: janusz47 »

michalek87
przedstaw swoją pracę nad zadaniami.
keeper211
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 3 wrz 2013, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

statystyka matematyczna - zmienna skokowa, ciągła, CTG

Post autor: keeper211 »

Witam, mam problem z zadaniem 1, nie jestem w stanie zupełnie rozgryźć tego jak zrobić np podpunkt ostatni: P(-2<X<4).
Czy mógłby mi ktoś pomóc?
ODPOWIEDZ