Wariancja i odchylenie standardowe
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 26 mar 2007, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
Wariancja i odchylenie standardowe
Tak jak w temacie nie umiem obliczać tych dwóch wartości. Obliczcie dla przykladu wariancje i odchylenie standardowe z liczb: 5,5,3,4,3,3,4
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Wariancja i odchylenie standardowe
Odchylenie standardowe obliczasz według wzoru: w przypadku tego zadania wynosi ono 0,899735411 z kolei wariancja jest kwadratem odchylenia i wynosi 0,80952381
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 26 mar 2007, o 18:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
Wariancja i odchylenie standardowe
Tylko w jaki sposób to podstawic. Próbuje i nie weim co gdzie podstawić do tego wzoru. Jak bys napisała rówanie gdzie już wszystko jest podstawione to byłbym wdzięczyny albo co oznaczają poszczególne niewiadome w tym równaniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 19 sty 2007, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 10 razy
Wariancja i odchylenie standardowe
Niech P(X=-2)=0,3; P(X=-1)=0,2; P(X=2)=0,5 Wtedy \(\displaystyle{ D^{2}X=}\)
To d2x=
\(\displaystyle{ (-2)^{2}*0,3+(-1)^{2}*0,2+2^{2}*0,5= 3,4}\)
To d2x=
\(\displaystyle{ (-2)^{2}*0,3+(-1)^{2}*0,2+2^{2}*0,5= 3,4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 22 kwie 2007, o 14:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 31 razy
Wariancja i odchylenie standardowe
\(\displaystyle{ D^2X=E[X^2]-[EX]^2\\
E[X^2]=(-2)^2\cdot 0,3+(-1)^2\cdot 0,2 + 2^2\cdot 0,5=3,4\\
EX= (-2)\cdot 0,3+ (-1)\cdot 0,2 +2\cdot 0,5 =0,2\\
D^2X=3,4-(0,2)^2=3,36}\)
E[X^2]=(-2)^2\cdot 0,3+(-1)^2\cdot 0,2 + 2^2\cdot 0,5=3,4\\
EX= (-2)\cdot 0,3+ (-1)\cdot 0,2 +2\cdot 0,5 =0,2\\
D^2X=3,4-(0,2)^2=3,36}\)