Podanie kwantyla rozkładu normalnego

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
kieubass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 15 gru 2010, o 23:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 9 razy

Podanie kwantyla rozkładu normalnego

Post autor: kieubass »

Witam, mam problem z wyliczeniem kwantyla rozkładu normalnego rzędu \(\displaystyle{ \alpha = 0,98}\)
Mam do wyliczenia taki kwantyl:

\(\displaystyle{ U_{0,98} \left( 0,013870833\right)}\) i kurcze nie wiem jak to zrobić...

Wiem, że kwantyl to funkcja odwrotna dystrybuanty rozkładu normalnego, ale jakoś nie potrafię tego wykorzystać...

korzystałem z:

http://www.if.p.lodz.pl/tomasz.wojtatow ... lng=polish
viewtopic.php?t=39336

ale tam nie było mowy o poziomie istotności, a tu przecież go mam... Ten dodatkowy parametr jakoś zbija mnie z tropu...
I przy okazji prosiłbym o pokazanie z jakiego egzemplarza tablic się korzysta

Pozdrawiam

-- 5 sie 2013, o 21:15 --

Postanowiłem pokombinować...
Pomijając rząd kwantyla, mamy:
\(\displaystyle{ U\left( 0,013870833\right)}\)
Korzystając z wiedzy zdobytej w zamieszczonych linkach:

\(\displaystyle{ U \left( 0,013870833\right) = \Phi ^{-1} \left( 0,013870833\right)}\)

Takiej wartości nie ma w tablicach dystrybuanty, są tylko od \(\displaystyle{ 0,5}\) ale znając budowę wykresu dystrybuanty rozkładu normalnego, to że jest on symetryczny względem zera, wiem że muszę znaleźć dopełnienie tej liczby do jedynki i wziąć przeciwieństwo wyniku bo będzie ujemny. Zatem:

\(\displaystyle{ \Phi ^{-1} \left( 0,013870833\right) = -\Phi ^{-1} \left( 0,98613\right)=-2.20}\)

I teraz jedyne co mi przychodzi do głowy to przemnożenie przez poziom ufności

Czy ja dobrze robię, czy kompletnie źle? Bo jeśli źle, to już w ogóle nie wiem kiedy, gdzie i jak uwzględnić w obliczeniach poziom ufności...
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Podanie kwantyla rozkładu normalnego

Post autor: scyth »

Po prostu zapis \(\displaystyle{ \script{U} _{0,98} \left( 0,013870833\right)}\) nie ma sensu.
kieubass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 15 gru 2010, o 23:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 9 razy

Podanie kwantyla rozkładu normalnego

Post autor: kieubass »

scyth pisze:Po prostu zapis \(\displaystyle{ U _{0,98} \left( 0,013870833\right)}\) nie ma sensu.
Szczerze czułem, że coś jest nie tak
Czyli to jest po prostu \(\displaystyle{ U_{0,98} \cdot \left( 0,013870833\right)}\)?

I jeszcze jedno pytanko
Mam daną gęstość rozkładu i mam podać kwantyl rzędu \(\displaystyle{ 0,8}\). Czy ja dobrze rozumiem, że kwantyl rzędu \(\displaystyle{ \alpha}\) to jest punkt do którego mamy \(\displaystyle{ \alpha}\)% pola pod gęstością? (czyli tak naprawdę właśnie \(\displaystyle{ \alpha}\), bo całka po całej gęstości to \(\displaystyle{ 1}\))

Gęstość istniała w ogóle na przedziale \(\displaystyle{ \left[ -2,2\right]}\), więc zrobiłem wtedy takie równanie:
\(\displaystyle{ \int_{-2}^{c} f(x) \mbox{d}x =0,8}\)
Czy to jest dobrze? Bo \(\displaystyle{ c \in \left[ -2,2\right]}\) więc nic mi się nie popsuło
ODPOWIEDZ