Witam!
Mam do rozwiązania następujące zadanie: Wyznacz kwantyl progowy przedziału odrzuceń w dwustronnym teście dla wartości średniej, jeśli nieznane jest odchylenie standardowe, próba liczy n=145 elementów, a poziom istotności wynosi 0.05 ?
Dwustronny obszar krytyczny : \(\displaystyle{ K _{ \alpha } = (- \infty ;-u _{1- \frac{ \alpha }{2} }) \cup (u _{1- \frac{ \alpha }{2} }; + \infty )}\)
\(\displaystyle{ 1- \frac{ \alpha }{2} = 0.975}\)
\(\displaystyle{ K _{ \alpha } = (- \infty ;-1.96) \cup (1.96; + \infty )}\)
Pytanie brzmi, czym jest kwantyl progowy przedziału i jak go wyznaczyć ?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, pozdrawiam.
Wyznaczenie kwantyla progowego przedziału.
Wyznaczenie kwantyla progowego przedziału.
Ostatnio zmieniony 30 lip 2013, o 17:55 przez aborkow, łącznie zmieniany 1 raz.
Wyznaczenie kwantyla progowego przedziału.
Szczerze mówiąc to nie wiem, przedstawiłem całą treść zadania. Wzór na obszar krytyczny jest dla rozkładu normalnego.
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Wyznaczenie kwantyla progowego przedziału.
Statystyka testowa dla średniej to
\(\displaystyle{ \frac{\bar{X}-\mu}{S}\sqrt{n}}\)
jest on gdy n jest duże bliska \(\displaystyle{ \frac{\bar{X}-\mu}{\sigma}\sqrt{n}}\). A to ostatnie wyrażenie zgodnie z CTG zbiega według rozkładu do zmiennej o rozkladzie \(\displaystyle{ N(0,1)}\). Stąd kwantyle dla rozkładu normalnego.
\(\displaystyle{ \frac{\bar{X}-\mu}{S}\sqrt{n}}\)
jest on gdy n jest duże bliska \(\displaystyle{ \frac{\bar{X}-\mu}{\sigma}\sqrt{n}}\). A to ostatnie wyrażenie zgodnie z CTG zbiega według rozkładu do zmiennej o rozkladzie \(\displaystyle{ N(0,1)}\). Stąd kwantyle dla rozkładu normalnego.
Wyznaczenie kwantyla progowego przedziału.
Czyli w moim przypadku będzie to po prostu kwantyl rozkładu \(\displaystyle{ N(0;1) \Rightarrow u( _{1- \frac{ \alpha }{2} })=1.96}\) ?