Wartość oczekiwana estymatora

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
grinczar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2 lip 2013, o 15:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Wartość oczekiwana estymatora

Post autor: grinczar »

Gdy wartość szacowanego parametru wynosi 20, jego średni błąd kwadratowy jest równy 36, a obciążenie 0, wtedy wartość oczekiwana tego estymatora jest...
20?
Skoro obciążenie estymatora jest różnicą między wartością oczekiwaną estymatora (czego szukam), a wartością szacowanego parametru (czyli 20)?
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Wartość oczekiwana estymatora

Post autor: robertm19 »

\(\displaystyle{ Eg(X)=\theta}\) bo nieobciążony.
Błąd
\(\displaystyle{ 36=(g(X)-\theta)^2}\) ( rozumiem że w treści nie chodzi o \(\displaystyle{ 36=E(g(X)-\theta)^2}\), bo wtedy nie da się obliczyć)
stąd
\(\displaystyle{ \theta=14}\) i
\(\displaystyle{ Eg(X)=14}\)
ODPOWIEDZ