Jak obliczyc Q1; Q3 gdy n jest nieparzyste?

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
ridlez
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 27 maja 2010, o 15:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Jak obliczyc Q1; Q3 gdy n jest nieparzyste?

Post autor: ridlez »

Hej. Mam prosbe moglby mi ktos powiedziec jak policzyc kwartyl 1 i 2, gdy N jest nieparzyste?

Czy te wzory sa dobre?

\(\displaystyle{ q_1=\frac{(n+1)}{4}}\)

\(\displaystyle{ q_3=\frac{3(n+1)}{4}}\)
Awatar użytkownika
Gadziu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa\Radom
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 48 razy

Jak obliczyc Q1; Q3 gdy n jest nieparzyste?

Post autor: Gadziu »

Tak
ridlez
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 27 maja 2010, o 15:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

Jak obliczyc Q1; Q3 gdy n jest nieparzyste?

Post autor: ridlez »

Dziękuje ślicznie
mathkit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 4 sie 2006, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 1 raz

Jak obliczyc Q1; Q3 gdy n jest nieparzyste?

Post autor: mathkit »

Ten wzory są błędne, bo to jest miejsce występowania kwartyla a nie, że kwartyl =
Awatar użytkownika
Gadziu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa\Radom
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 48 razy

Jak obliczyc Q1; Q3 gdy n jest nieparzyste?

Post autor: Gadziu »

Tak, zgadza się. Spotkałem się z takim oznaczeniem, że jak małe \(\displaystyle{ q}\) to pozycja kwartyla, mam nadzieje, że koleżanka dobrze zrozumiała...
ODPOWIEDZ