Wiedząc, że odchylenie standardowe kwartalnych wydatków na produkt A dla całej populacji 4-osobowych rodzin wynosi 50 zł. Oszacować na poziomie ufności 0,95 średnie kwartalne wydatki na artykuł A wśród 4-osobowych rodzin. Spośród wszystkich 4-osobowych rodzin wylosowano w sposób niezależny 100 rodzin i otrzymano dane, na podstawie których stwierdzono, że dla tej próby średnia wartalna wydatków na artykuł A wynosiła 180 zł.
Mógłby ktoś pomóc w rozwiązaniu tego zadania?
Jak oszacować?
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 17 cze 2013, o 10:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Jak oszacować?
\(\displaystyle{ X_{sr}=180}\)
\(\displaystyle{ \sigma=50}\)
\(\displaystyle{ n=100}\)
stąd
\(\displaystyle{ \sum_{1}^n X_{i}=18 000}\)
\(\displaystyle{ \mu}\) szacowane
Skorzystać z
\(\displaystyle{ \frac{\sum_{1}^n (X_{i}-\mu)}{\sqrt{n}\sigma}}\) ma rozkład N(0,1).
\(\displaystyle{ \sigma=50}\)
\(\displaystyle{ n=100}\)
stąd
\(\displaystyle{ \sum_{1}^n X_{i}=18 000}\)
\(\displaystyle{ \mu}\) szacowane
Skorzystać z
\(\displaystyle{ \frac{\sum_{1}^n (X_{i}-\mu)}{\sqrt{n}\sigma}}\) ma rozkład N(0,1).
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 17 cze 2013, o 10:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź