Zweryfikować na poziomie istotności 0,05 hipotezę mówiącą, że w programie MS Excel generator liczb losowych generuje liczby losowe.
Wszystko już przygotowane, tylko nie mam pojęcia jak zapisać hipotezy.
Weryfikacja hipotezy
Weryfikacja hipotezy
Nie do końca. Potrzebuję \(\displaystyle{ u _{0}}\) z hipotezy do obliczeń.
\(\displaystyle{ z=\frac{x _{sr} - u _{0}}{s} \cdot \sqrt{n-1}}\)
\(\displaystyle{ z=\frac{x _{sr} - u _{0}}{s} \cdot \sqrt{n-1}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 4 sie 2006, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 1 raz
Weryfikacja hipotezy
Tylko tym testem nie zbadzasz losowości rozkładu.
To jest test parametryczny, którym możesz stwierdzić czy średnia w badanej populacji wynosi \(\displaystyle{ \mu_{0}}\)
To jest test parametryczny, którym możesz stwierdzić czy średnia w badanej populacji wynosi \(\displaystyle{ \mu_{0}}\)