Weryfikacja hipotezy

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
slk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 cze 2013, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL

Weryfikacja hipotezy

Post autor: slk »

Dokonano \(\displaystyle{ 52}\) niezależnych pomiarów wytrzymałości gotowych elementów i otrzymano średnia wartość \(\displaystyle{ 43\frac{N}{m^2}}\) i odchylenie standardowe \(\displaystyle{ 12\frac{N}{m^2}}\). Na poziomie istotności równym \(\displaystyle{ 0,01}\) zweryfikować hipotezę, że średnia wytrzymałość gotowych elementów konstrukcji jest większa od \(\displaystyle{ 40\frac{N}{m^2}}\).

Czy mam tutaj przyjąć hipotezę z testu dla wariancji?
Ostatnio zmieniony 17 cze 2013, o 09:12 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
mathkit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 4 sie 2006, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 1 raz

Weryfikacja hipotezy

Post autor: mathkit »

Nie, musisz zastosować test
ODPOWIEDZ