Weryfikacja hipotez

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
slk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 cze 2013, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL

Weryfikacja hipotez

Post autor: slk »

Witam
Czy ktoś mógłby sprawdzić czy dobrze wykonałem 2 zadania?

1. W celu sprawdzenia hipotezy, że zastosowanie innego materiału zwiększa żywotność pewnej części tnącej maszyny, zbadano na 2 próbkach żywotność tej części wyprodukowanej ze starego i nowego materiału. Dla starego materiału wyniki (8,7,8,10) a dla nowego (7,9,6,8,11). Przyjmując poziom istotności równy 0,01 sprawdzić hipotezę o mniejszej średniej żywotności części z materiału nowego.
\(\displaystyle{ H_0: ms=mn\\
H_1: ms>mn}\)

Licze ze wzoru na T
\(\displaystyle{ Ss=1.12\\
Sn=1.72\\
T=0.26\\
r=4+5-2=7\\
\alpha =0.01\\
2 \alpha =0.02 \Rightarrow T=2.998}\)

Nie ma podstaw do odrzucenia hipotezy zerowej na poziomie istotności 0.01.

2. W celu sprawdzenia dokładności pomiarów natężenia prądu dwoma różnymi amperomierzami wykonano 3 pomiary natężenia prądu jednym amperomierzem i 4 pomiary drugim. Dla 1 wyniki \(\displaystyle{ (9,6,8)}\) a dla 2 \(\displaystyle{ (8,7,8,10)}\). Na poziomie istotności \(\displaystyle{ 0.01}\) sprawdzić hipotezę o jednakowej wariancji natężenia prądu przy pomiarach obu amperomierzami.
\(\displaystyle{ H_0=\sigma_1 ^{2} =\sigma ^{2} \\
H_1=\sigma_1 ^{2} \neq \sigma_2 ^{2}}\)

\(\displaystyle{ S_1 ^{2} =1,56
S_2 ^{2}= 1,61}\)

\(\displaystyle{ 1<F=1,61/1,56=1,03
F \alpha =99.2}\)


Nie ma podstaw do odrzucenia hipotezy zerowej na poziomie istotności 0.01

Dobrze?
Ostatnio zmieniony 16 cze 2013, o 21:07 przez pyzol, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
ODPOWIEDZ