Egzamin ze statystyki.

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
notsosmart
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 8 cze 2013, o 13:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Egzamin ze statystyki.

Post autor: notsosmart »

Mogłabym prosić o wskazówki do rozwiązań tych zadań?
3. Na podstawie losowej próby w populacji o normalnym rozkładzie cechy wykazano, że średnia wysokość kobiet (n=15) w tej populacji wynosi 155 cm, i wariancja = 5,0 cm, a u mężczyzn (n= 14) średnia wynosi 174 cm i wariancja = 9 cm. Jakie testy statystyczne należy wykonać, aby sprawdzić hipotezę, że w uzyskanej próbie mężczyźni są istotnie statystycznie wyżsi od kobiet? Jaka jest liczba stopni swobody dla odczytu testowych wartości krytycznych? (Uwaga: Nie wykonuj obliczeń!)
5. Zakupiliśmy nasiona, których producent gwarantował 85% kiełkowalności. Z próby losowej n =10 nasion wykiełkowało 6 nasion. Czy istnieją podstawy do kwestionowania uczciwości producenta? Przeprowadź wnioskowanie statystyczne z wykorzystaniem rozkładu dwumianowego. Jeśli tak, to jaki popełniamy błąd I rodzaju?
6. Producent dostarcza partię jabłek, w której procent uszkodzonych nie może przekroczyć 98%. Losowo pobraliśmy 200 jabłek i stwierdziliśmy 10 uszkodzonych. Czy mamy podstawy do twierdzenia o nieuczciwości dostawcy na poziomie istotności 5%? Wykonaj test jakości z wykorzystaniem rozkładu standaryzowanego z. Gdy odrzucimy hipotezę zerową o uczciwości producenta, to jaka jest wielkość błędu I rodzaju?
8. 111 myszy podzielono losowo na dwie grupy: 57, które otrzymały szczepionkę i 54 kontrolne, bez szczepionki. Obydwie grupy zarażono bakterią i po pewnym czasie uzyskano wynik: 14 martwych i 43 żywych z grupy zaszczepionych i 25 martwych i 29 żywych z grupy kontrolnej. Skonstruuj tablicę dwupolową i przeprowadź test chi-kwadrat dla oceny wpływu szczepionki na przeżywalność myszy.
Z góry dziękuję
miodzio1988

Egzamin ze statystyki.

Post autor: miodzio1988 »

na wszystko masz wzory, wiec jaki jest problem?
notsosmart
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 8 cze 2013, o 13:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Egzamin ze statystyki.

Post autor: notsosmart »

Taki, że nie bardzo wiem, które zastosować i dlaczego.
miodzio1988

Egzamin ze statystyki.

Post autor: miodzio1988 »

pokaz jakie masz
notsosmart
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 8 cze 2013, o 13:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Egzamin ze statystyki.

Post autor: notsosmart »

W sumie to znam tylko wzór na dwumian, błąd standardowy, średnią standaryzowaną....-- 17 cze 2013, o 12:22 --Mogę chociaż poprosić o naprowadzenie na rozwiązanie? W sensie o czym mam poczytać, żeby móc zrobić je samodzielnie?
ODPOWIEDZ