Linia trendu, model regresji - kolokwium

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
cristian9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 12 cze 2013, o 10:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Linia trendu, model regresji - kolokwium

Post autor: cristian9 »

Witam Was

Za niespełna 4 godziny piszę ważne kolokwium na stacie. Potrzebuję pewnych porad odnośnie tego.

1. Jak interpretować linię trendu, a dokładniej parametry a-wsp. trendu i b-wyraz wolny? Załóżmy, że linia trendu wynosi: y = -33,021x + 17021

2. Jak interpretować wskaźnik sezonowości? To są przykładowe wskaźniki dla 4 kwartałów:
I - 13%
II - 1%
III - -8%
IV - 20%

Który jest najmniejszy/największy i co oznacza?

3. Jak interpretować współczynnik regresji?

4. Potrafi ktoś może wytłumaczyć zbudowanie modelu regresji posługując się excelem (wszelkie obliczenia itp. robimy właśnie na excelu, potem kluczem jest interpretacja wyników).
miodzio1988

Linia trendu, model regresji - kolokwium

Post autor: miodzio1988 »

Wszystkie odpowiedzi znajdziesz w necie/ w notatkach, w czym dokladnie jest problem?
cristian9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 12 cze 2013, o 10:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Linia trendu, model regresji - kolokwium

Post autor: cristian9 »

O ile punkt 1 już znalazłem, o tyle np. ciężko coś mi znaleźć odpowiedniego odnośnie wsk. sezonowości - który jest najmn/najw.?

Najwięcej problemów sprawia mi zbudowanie modelu regresji i jego oceny... Wiem, że to jakość modelu ocenia się po szacunkowym błędzie, ale co dokładnie...?

Wszystko robimy na excelu - regresja powstaje po wprowadzeniu komendy =reglinp i oznaczeniu danych. Ale o co kaman z tym zbudowaniem modelu?
miodzio1988

Linia trendu, model regresji - kolokwium

Post autor: miodzio1988 »

Tzn jaki już wykonasz komendę o której mówisz to wlasnie w ten sposob budujesz model.

Model możesz ocenić po błędach, dopasowanie po współczynniku \(\displaystyle{ R ^{2}}\)
cristian9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 12 cze 2013, o 10:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Linia trendu, model regresji - kolokwium

Post autor: cristian9 »

Ten błąd w macierzy =reglinp występuje w prawym dolnym rogu. Żeby go ocenić trzeba zrobić stosunek owego błędu do średniej danych objaśniających (x, jeśli szukamy y)??? I jeśli stosunek wyjdzie <20% to błąd mocno nie zakłóca wyników?-- 12 cze 2013, o 13:30 --Prosiłbym jeszcze tylko o zweryfikowanie tych wskaźników sezonowości - który jest największy/najmniejszy?
ODPOWIEDZ