Statystyka- brak danej?

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
qube_90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 cze 2013, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: G-ce
Podziękował: 1 raz

Statystyka- brak danej?

Post autor: qube_90 »

Witam,
Mam problem z zadaniem:
zad. 1 W konserwach ma być średnio 55dkg mięsa przy odchyleniu standardowym 2 dkg. Z partii konserw wylosowano 7 i okazało się, że wagi mięsa wynosiły: 58, 50, 52, 51, 55, 58, 52. Czy wyniki te świadczą o tym , cała partia konserw nie spełnia norm? Jeśli tak to podac przyczynę. Przyjąć własne alfa.
Wydaje mi się, że aby obliczyć te zadanie potrzebuję jeszcze liczbę konserw w partii... I wobec tego chciałem się dowiedzieć czy to zadanie w takiej formie można obliczyć? Jeśli tak to w jaki sposób/co wykorzystać?
szw1710

Statystyka- brak danej?

Post autor: szw1710 »

Nie potrzebujesz. Weryfikujesz hipotezę, że w całej partii średnia to \(\displaystyle{ 55}\). Zakładając normalność rozkładu wykonujemy test Studenta. Zrobię to w R. Model: rozkład normalny ze znanym odchyleniem standardowym.

Kod: Zaznacz cały

> masy=c(58, 50, 52, 51, 55, 58, 52)
+ n=length(masy)
+ x=mean(masy)
+ sigma=2
+ m0=55
+ U=(x-m0)*sqrt(n)/sigma
+ U
[1] -1.70084
Statystyka testowa \(\displaystyle{ U=-1.70084}\) mówi o tym (wobec wartości kwantyli \(\displaystyle{ U_{\alpha}}\), że dla poziomów istotności poniżej \(\displaystyle{ 8\%}\) brak podstaw do odrzucenia hipotezy zerowej. Dla poziomów istotności \(\displaystyle{ 9\%}\) i wyższych hipotezę zerową należy odrzucić na rzecz alternatywnej obustronnej.
ODPOWIEDZ