średnia płaca w firmie

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
ktosiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 9 kwie 2007, o 13:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń

średnia płaca w firmie

Post autor: ktosiu »

1) W pewnej firmie pracuje, łącznie z szefem, 25 osób. Średnia płaca wynosiła do niedawna 1500 złotych, ale ostatnio wszyscy oprócz szefa dostali 10% podwyżki i średnia ta wzrosła do 1600 złtych. Ile zarabia szef?

2) W pewnej firmie płace 20% pracowników wzrosły o 50 złotych. O ile złotych wzrosła średnia płaca w owej firmie?



Baaardzo proszę o pomoc...
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2007, o 08:39 przez ktosiu, łącznie zmieniany 1 raz.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

średnia płaca w firmie

Post autor: wb »

1)
x - płaca 24 pracowników razem,
y - płaca szefa,
\(\displaystyle{ \frac{x+y}{25}=1500 \\ \frac{110\%x+y}{25}=1600}\)

Z rozwiązania powyższego układu y=12500

[ Dodano: 9 Kwiecień 2007, 14:32 ]
2)
n - ilość pracowników,
x - suma płac wszystkich pracowników,
\(\displaystyle{ \frac{x}{n}}\) - średnia płaca przed podwyżką,

\(\displaystyle{ \frac{20\%n\cdot 50+x}{n}=20\%\cdot 50+\frac{x}{n}}\) - średnia płaca po podwyżce,

\(\displaystyle{ 20\%\cdot 50+\frac{x}{n}-\frac{x}{n}=20\%\cdot 50=10}\) - wzrost średniej płacy.
ODPOWIEDZ