Witam, mam mały problem z zadaniem o treści:
W obserwatorium meterologicznym badano w kolejnych latach w grudniu liczbę dni z temperaturą poniżej zera (X) oraz maksymalną głębokość zamarznięcia gleby (Y) w cm, uzyskując wyniki:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|c|}
\hline
X & 12 & 23 & 15 & 25 & 16 & 26 & 19 & 26 & 9 & 28 \\ \hline
Y & 32 & 24 & 7 & 22 & 5 & 47 & 10 & 12 & 20 & 51 \\ \hline
\end{tabular}}\)
Wiedząc, że \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{10} x_{i}}\) = 200 dni, \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{10} (y_{i}-\overline{y})^{2}}\)=2322
a) zbadaj kieruneki stopień skorelowania badanych zmiennych
b) oszacuj jak głęboko zamarzła ziemia w przypadku gdy w grudniu było 20 dni z temperaturą poniżej 0.
Nie potrafię obliczyć podpunktu a, próbowałam ale wychodzą mi straszne głupoty Gdyby ktoś mógł mi ktoś wytłumaczyć jak mam to obliczyć była bym wdzięczna
Kierunek i stopień skorelowania
Kierunek i stopień skorelowania
Słyszałaś o współczynniku korelacji liniowej Pearsona? Policz go. A przynajmniej pokaż jak to robisz. Ponadto w tabelce suma dni \(\displaystyle{ X}\) to \(\displaystyle{ 199}\).
Ale współczynnik ten to zaledwie \(\displaystyle{ 0.44$}\), więc nie za bardzo jest sens badać zależność liniową. Czy z góry nie znasz postaci tego rodzaju zależności? Kwadratowa, wykładnicza, logarytmiczna itp? Tego rodzaju modele łatwo sprowadza się do liniowego, ale bezpośrednie zastosowanie modelu liniowego jest bezzasadne.
Ale współczynnik ten to zaledwie \(\displaystyle{ 0.44$}\), więc nie za bardzo jest sens badać zależność liniową. Czy z góry nie znasz postaci tego rodzaju zależności? Kwadratowa, wykładnicza, logarytmiczna itp? Tego rodzaju modele łatwo sprowadza się do liniowego, ale bezpośrednie zastosowanie modelu liniowego jest bezzasadne.