Pochodna logarytmu

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
kajusia12312
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 12 lut 2011, o 19:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 13 razy

Pochodna logarytmu

Post autor: kajusia12312 »

Witam.
Czy mógłby ktoś sprawdzić rozwiązanie? (ewentualnie poprawić błędy)
Obliczyć pochodną \(\displaystyle{ f(\sigma)=nln \frac{1}{ \sqrt{2 \pi }\sigma }}\)

moje rozwiązanie: \(\displaystyle{ f(\sigma)'=n \frac{1}{ \frac{1}{ \sqrt{2 \pi } \sigma} }(- \frac{1}{ \sqrt{2 \pi }\sigma^2 })=-n \sqrt{2 \pi }\sigma \frac{1}{ \sqrt{2 \pi }\sigma^2 }=- \frac{n}{\sigma}}\)
zyrafka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 24 maja 2013, o 15:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

Pochodna logarytmu

Post autor: zyrafka »

Dobrze.
kajusia12312
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 12 lut 2011, o 19:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 13 razy

Pochodna logarytmu

Post autor: kajusia12312 »

a jeśli mamy liczyć pochodną po \(\displaystyle{ \sigma^2}\) to wynik wyjdzie taki sam?
zyrafka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 24 maja 2013, o 15:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

Pochodna logarytmu

Post autor: zyrafka »

Jak to pochodną po \(\displaystyle{ \sigma^{2}}\)?
kajusia12312
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 12 lut 2011, o 19:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 13 razy

Pochodna logarytmu

Post autor: kajusia12312 »

zamiast \(\displaystyle{ f(\sigma)'}\) to \(\displaystyle{ f(\sigma^2)'}\)
zyrafka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 24 maja 2013, o 15:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

Pochodna logarytmu

Post autor: zyrafka »

Nie ma czegoś takego? (ja się nigdy nie spotkałam z czymś takim) chyba, że chodzi Ci o drugą pochodną?
kajusia12312
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 12 lut 2011, o 19:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 13 razy

Pochodna logarytmu

Post autor: kajusia12312 »

nie nie. nie chodzi o drugą pochodną.
Mam wyznaczyć estymator największej wiarygodności parametru \(\displaystyle{ \sigma^2}\) z rozkładu normalnego.I nie wiem czy mam liczyć pochodną \(\displaystyle{ f(\sigma^2)' czy f(\sigma)'}\)
zyrafka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 24 maja 2013, o 15:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

Pochodna logarytmu

Post autor: zyrafka »

Nie wiem o czym mówisz, to dotyczy prawdopodobieństwa, a tego kompletnie nie ogarniam ;p ale wg mnie nie ma czegoś takiego jak pochodna po \(\displaystyle{ \sigma^{2}}\)
kajusia12312
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 12 lut 2011, o 19:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 13 razy

Pochodna logarytmu

Post autor: kajusia12312 »

już wiem jak to zrobić dzięki wiekie za pomoc
ODPOWIEDZ