Witam, nie wiem co robie zle bo wspol pearsona wychodzi mi 2,4, a powinien znajdowac sie w przedziale <-1;1>.
Zadanie 3.
Badano zależność dwóch cech: X oraz Y. Otrzymano następujące wartości:
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{10} xi*yi=10}\)
\(\displaystyle{ S ^{2}x =10}\)
\(\displaystyle{ S ^{2}y =40}\)
\(\displaystyle{ \overline{X}=5}\)
\(\displaystyle{ \overline{Y}=8}\)
\(\displaystyle{ n=10}\)
Wyznacz parametry równania regresji liniowej zmiennej Y względem X oraz regresji liniowej zmiennej X względem Y a także wyznacz i oceń wartość współczynnika korelacji liniowej Pearsona badanych cech.
najpierw licze kowariancje
\(\displaystyle{ cov = \frac{480}{10} = 48}\)
i teraz do wzoru
\(\displaystyle{ rxy = \frac{cov}{Sx*Sy} =\frac{48}{3,16*6,32} = 2,4}\)
i gdzie jest blad w tresci polecenia czy ja cos zle robie?
Wspolczynnik korelacji Pearsona
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 29 lis 2009, o 12:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nie pamiętam
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 1 raz
Wspolczynnik korelacji Pearsona
ajaj nie uwzglednilem calego wzoru
wzor \(\displaystyle{ cov = \frac{\sum_{}^{}xi*yi}{n} - \overline{x}*\overline{y}}\)
nie uwzglednilem tego minusa
w takim razie cov = 8
\(\displaystyle{ rxy = \frac{cov}{Sx*Sy} =\frac{8}{3,16*6,32} = 0,4}\)
teraz w porzadku?
wzor \(\displaystyle{ cov = \frac{\sum_{}^{}xi*yi}{n} - \overline{x}*\overline{y}}\)
nie uwzglednilem tego minusa
w takim razie cov = 8
\(\displaystyle{ rxy = \frac{cov}{Sx*Sy} =\frac{8}{3,16*6,32} = 0,4}\)
teraz w porzadku?